Puutaiteilija Tere Tolvasesta julkaistiin varsin laaja artikkeli keväällä 2009. Aiemminkin on Tere ollut Karjalaisessa, mutta nyt artikkelissa keskityttiin vain puutaiteilijan uraan ja työtapoihin.

image

Artikkelissa käydään läpi savolaisen ammattivalokuvaajan paluu kotiseuduilleen keskittymään puuveistoon.

”Vanha pohjoiskarjalainenhan minä olen, Siltakadulla syntynyt, Tolvanen tarinoi ja luettelee: 69 lähdin Saksaan, sieltä neljäksi vuodeksi Helsinkiin, 74 Kuopioon. Työura tuli tehtyä Savossa, mutta sen jälkeen oli mukava palata synnyinmaakuntaansa.”

image

Puunveistäjän tuotantoa ja töiden ideoita käsitellään kattavasti.

Puusta Tere Tolvanen on 80-luvulta alkaen työstänyt reliefejä, veistoksia, koruja, tarvekaluja. Ensin Kuopion, nyttemmin Pyhäselän kotitalo täyttyi itsetehdyistä huonekaluista, joissa esimerkiksi hyllyihin ja pöytiin liittyy veistoelementtejä. Abstraktia Tolvanen ei niinkään tee vaan luonnon inspiroimaa, sellaista puutyötaidetta, jollaista Suomessa on satoja vuosia arvostettu ja kansan syvien rivien keskuudessa arvostetaan edelleen.

Artikkelissa käsiteltiin myös menetelmiä ja puulaatuja. Tere toteaa artikkelissa lempimateriaalinsa olevan mänty, joka “kestää ja on mukavaa työstää”. Myös monipuoliset ja järeät työkalut saavat artikkelissa huomiota.

“Tässä kokoluokassa ei enää veistopuukolla pärjätä. Olennaisia työkaluja tolvaselle ovat moottorisaha, painetaltta ja kulmahiomakone, jossa puuta leikkaa moottorisahan terä. “

Myös erikoisten ja massiivisten puuaihioiden hankkimisen todetaan olevan oma taiteenlajinsa.

”Monesta suunnasta puuta on tullut tosiaan kaavittua. Lankomiehellä on Miehekkälässä erikoissaha, se on tärkeä lähde. Ilomantsistakin olen paljon puuta ostanut.”

image

Artikkelin julkaisun jälkeisenä aamuna Teren puhelin olikin soinut tiuhaan kun paikalliset harrastajat ja ammattilaiset olivat hankkineet numerotiedustelusta Teren yhteystiedot kysyäkseen, että “mistä voi hankkia tuollaisen kulmahiomakoneen moottorisahan terällä?”. Poikkeuksellisen järeä ja ketterä työväline oli herättänyt Karjalaisen lukijoissa poikkeuksellista kiinnostusta.

Artikkelissa käsitellään lopuksi myös aktiivisen tekijän muita osaamisen alueita. Artikkelin julkaisuhetkellä kun Joensuun kaupunginkirjaston Muikkusalissa on esillä Teren luonto- ja puukuvia yhdistäviä tietokonekollaasikuvia.

”Oikeita puutöitä sinne ei voinut ripustaa, joten kokeilinpa sitten tällaistakin. Ensi vuonna on tulossa isompi kunnon näyttely Ukko-kolille, Tolvanen kertoilee.

Lisää kuvia ja tietoa Tere Tolvasen puutaiteesta löytyy kotisivuilta osoitteessa www.puuveistos.fi. Myös viitatun puuveistoksia ja ilmakuvia yhdistävän näyttelyn kuvat ovat nähtävillä verkossa. Katso verkkonäyttely puuveistoksien ja ilmakuvien symbioosista.

Artikkelissa viitatun Miehikkälän erikoissahan tarjonnasta saa tietoa ottamalla yhteyttä Alpo Paajaseen Stammholz Oy:stä.

Alkuperäisen artikkelin voi katsoa lukea myös taiteilijan kuvagalleriasta.